:)

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

AH, tá maturita, aj keď iba formalita...

Dnes to začalo. Vybral som knihy odfúkol prah z nich a začal sa učiť. Veď o pár dní sa to začne :)
Pondelok . Celkom obyčajný deň, a pritom celkom neobyčajný. Rovnako zvláštny a zaujímavý ako tie dni ktoré budú nasledovať. Totiž v pondelok sa začína tá všetkými obávaná skúška, Maturita. Ako príšerne znie. Ešte ani jedno pekné slovo som nepočul na ňu. Vytvorili ju nejaký hlúpi tvorcovia príkladov, ktorí sa s profesormi vôbec neradili.
Jedno však musím uznať. S najväčšou pravdepodobnosťou bude napísaná tak, aby zmaturovali aj tí, ktorí sa pripravujú na úroveň C, čím nechcem nikoho urážať:), pretože sa obávam a verím, že oprávnene, že práve ja budem ten, ktorému sa nepodarí nazbierať ani tých úbohých 33%.
Jediné, čo ma upokojuje je skutočnosť, že aj keď prepadnem z písomných, tak ústne spravím na tú trojku a zmaturujem.

Slovenského jazyka sa nebojím. Na ich mieste by som ten test premenoval skôr na logicko-filologický test, ktorý hodnotí študentové schopnosti orientovať sa v texte a schopnosť pochopiť prečítané ako aj základné znalosti nášho jazyka materinského, ktorý je v skutku dosť komplikovaný, no tí čo písali tieto (cvičné, minuloročné a verím, že aj tohotoročné) testy na to mysleli a vybrali úlohy, ktoré by mal hravo zvládnuť bežný polointeligntný občan nášho štátu.
Ja som však veľmi zvedavý na ďalšiu jej časť, ktorou je slohová práca. Ja píšem rád, je to pre mňa príjemné odreagovanie od dňa každodenného, ale v skutku nemám potuchy, ako zoberie komisia moju prácu, ktorou bude úvaha. Neviem si predstaviť, aké myšlienky mi prídu na um v tom strese, keď mi bude pot stekať asi po celom tele, ktoré bude v triaške a môj mozog bude tak odkrvený, že všetko čo budem vnímať bude prudko zahmlené až abstraktné. Verím však, že moja milá pani profesorka, ktorá bude jednou z tých ktoré opravudú tvorbu žiakov spozná moje písmo a štýl písania a odmení sa mi za moju pozornosť na jej hodinách aspoň o páár malých bodíkov navyše a nakoniec obstojím.

Ako druhú píšeme písomku z jazyka anglického, ktorá je zreme rovnako tiež jednoduchá a stavaná pre tých menej inteligentých, medzi ktorých v tomto prípade jednoznačne patrím aj ja. No toho sa nebojím, pretože hoci som pevne presvedčený, že zvládnem celkový test aspoň na tých 50% aj ak by som ho nebol spravil vôbec nejak prežijem. Nemám problém rozprávať po anglicky a ešte keď viem presne témy a približné otázky, na ktoré sa ma budú na ústnej maturite pýtať, tú dvojku prinajhoršom trojku mám istú.

No a matematika naša. Ktorá ako posledná bude zdobiť môje vysvedčenie, bude asi tá najkrajšia skúška zo všetkých. Nemám ani potuchy ako sa počíta väčšina príkladou na teste a získať aj keď iba jedenásť z tridsiatich bude pre mňa malým zázrakom:) Však beriem to ako výzvu.

Výzvu, ktorá naplní moje najbližšie dni knihami, papiermi a zápalom pre učenie, ktorému nedovolím uniknúť. Taký pekný je večer, keď si môžem ľahnúť do postele s vedomým, že môj mozog už viac informácií vstrebať nedokázal a ja som v ten deň spravil všetko pre to, aby som bol opäť o niečo lepší, múdrejší, a tým aj krajší. Možno mi tento týždeň pomôže k lepšej známke z maturít len minumálne, teším sa na tie hodiny, keď si budem pripadať dôležito a užitočne. Len škoda, že sa tak nedokážem správať aj bez toho aby som bol dotlačený do krajných situácií :).
Veď maturita len formalita :D

My life, my choice | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    Maturitu zvladneme, presne tak ako si napisal - ked uz nie na plny pocet tak aspon na polovicu... ;) Hlavne si treba verit... A ani s ucenim to netreba prehanat... :D:D To je jednoznacne moja teoria... :)
    publikované: 03.03.2008 22:15:54 | autor: Saimeri (e-mail, web, autorizovaný)
  2. uži si to
    budeš rád na tie chvíle spomínať..:-)) ver si, prvá myšlienka je tá správna...držím palce a vôbec nepochybujem o tvojich schopnostiach zmáknuť to ľavou zadnou...
    publikované: 03.03.2008 22:23:52 | autor: pente-sileia (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014